2023 adaylar kimler?

İmza toplama süreci

21 Mart 2023 tarihinde Muharrem İnce, Doğu Perinçek, Fatih Erbakan, Sinan Oğan, Ahmet Özal, Davut Turan, Erkan Trükten, Yakup Türkal, İrfan Uzun ve Halil Murat Ünver'in adaylıkları YSK tarafından kabul edildi.

Adayları

Cumhurbaşkanı adayları kim?

AKP ve MHP heyetleri 21 Mart'ta AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı için YSK'ye resmi başvuruda bulundu. Başvuruyu, AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız yaptı.

2023 Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?

Kemal Kılıçdaroğlu:

20 Mart 2023 tarihinde CHP TBMM grubu, oy birliği ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu partinin 13. cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi. İYİ Parti 21 Mart 2023 tarihinde 13. cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için TBMM grup kararı aldı.

Recep Tayyip Erdoğan maaşı ne kadar?

Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM'ye gönderilen 2024 yılı bütçe yasa teklifiyle, Cumhurbaşkanı'nın yıllık brüt maaş ödeneği 2 milyon 196 bin liraya çıkarıldı. Buna göre Erdoğan'ın aylık brüt maaşı da 43 bin lira daha artırılarak 140 bin liradan 1 Ocak 2024 itibariyle 183 bin liraya yükseldi.

Cumhurbaşkanı adayı ölürse ne olur?

2- İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

Erdoğan 2028 de aday olabilir mi?

Yeni anayasanın kabul görmesi halinde “1982 Anayasası ve bu anayasada yapılan tüm düzenlemeler hükmünü yitireceğinden”, Erdoğan'ın 2028'teki seçimlerde de bir kez daha aday olma hakkını kazanabileceği belirtiliyor.

Bir kaymakam maaşı ne kadar?

Kaymakam maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 20 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kaymakam maaşları 95000 TL'dir. En düşük Kaymakam maaşı 76000 TL iken, en yüksek Kaymakam maaşı 199200 TL'dir.

Savcı ne kadar maaş alıyor?

Savcı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişiklik göstermektedir. Savcı maaşı ortalama 67.600 TL civarındadır.

Recep Tayyip Erdoğan korumaları ne kadar maaş alıyor?

Bu para da yaklaşık 36 bin 600 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk geliyor. Korumalar için yapılan günlük ve aylık harcamalar da adeta dudak uçuklatacak türden. Erdoğan'ın koruma ordusu için yapılan günlük harcama yaklaşık 1,3 milyon TL'yi bulurken, aylık harcama ise yaklaşık 39 milyon TL'yi buluyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın hastalığı nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gastroenterit teşhisi konduğunu açıkladı. Koca, bugün Konya'da katıldığı açılış töreninde Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Kürt cumhurbaşkanı kimdir?

Halil Turgut Özal (13 Ekim 1927, Malatya – 17 Nisan 1993, Ankara), Türk mühendis, bürokrat, siyasetçi, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanı.

Cumhurbaşkanı ölürse yerine kim gecer?

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, kırk beş gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

Kılıçdaroğlu seçimden çekilirse ne olur?

KILIÇDAROĞLU 2. TURDA YERİNİ SİNAN OĞAN'A BIRAKABİLİR Mİ, ADAYLIKTAN ÇEKİLEBİLİR Mİ? YSK'nın resmi kararlarına göre oy pusulası değiştirilemez ve adayın aldığı oylar geçersiz sayılamayacağı için seçimlerde 2. turda resmi olarak adaylıktan çekilme durumu bulunmuyor.

İnce’ye verilen oylar ne olacak?

İYİ Parti YSK Temsilcisi Tolga Öztürk de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İnce'nin oylarının geçerli olacağını duyurdu: “Cumhurbaşkanı adaylarından birinin seçimden çekilmesi durumunda; oy pusulası değiştirilmez. Adayın aldığı oylar geçersiz sayılmaz.

Anayasanın 101 maddesi ne diyor?

5) Seçme ve seçilme hakkı, temel bir haktır (Anayasa, md. 67). Anayasa'nın 101. maddesi, şartlarını taşıyan herkese partili, Devletin başı ve yürütme organı olan Cumhurbaşkanlığına en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilme hakkı, halka ise yürütme organı olan Cumhurbaşkanını doğrudan seçme hakkı vermektedir.

Cumhurbaşkanı kaç yaşından sonra aday olamaz?

Cumhurbaşkanlığı için ise 40 yaşından büyük olan herkes aday olabilir.

Recep Tayyip Erdoğan tekrar aday olabilir mi?

Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden öncedir. Dolayısıyla 2014 seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilmesinin sayılamayacağını savunmuştur. Yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Recep Tayyip Erdoğan bir defa Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. İkinci defa aday olmasında engel yoktur.