İlkadım nereye bağlı?

İlkadım, Samsun ilinin Karadeniz sahilinde, denizden yüksekliği 5 metre, yüzölçümü ise 152.28 km² olan merkez ilçesidir.

Ilkadım

Samsun İlkadım ismi nereden gelir?

19 Mayıs bir başlangıçtır; fikir ve karar sahibi Atatürk'ün hedefine varan yolda ilk adımdır. İşte böyle tarihi bir adımın atıldığı bir bölgedir İLKADIM ve adını Türk tarihinin kaderini değiştiren bu adımdan alır.

Samsun hangi ilden ayrılmıştır?

Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919 da Samsun`a çıktı. Mustafa Kemal Paşa 20 Eylül 1924`te tekrar Samsun`a geldi. Vezirköprü ilçesi Amasya ilinden ayrılarak Samsun`a bağlandı.

Samsun eski adı nedir?

Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.

Samsun kim fethetti?

Samsun Kalesi'ni inşa eden Dânişmendlilerin tahkim ettiği Samsun, 1178 yılında II. Kılıç Arslan tarafından Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılmıştır.

Samsun ismi ne demek?

Kamûs-ı Türkî'de yazılışı صڭسون yani snsun olarak gösterilen kelimenin anlamı "iri köpek" olarak verilmektedir. Yine Kamûs-ı Türkî'de bulunan صڭسونجی yani snsuncu ise "kavga köpeklerini idare eden askerî birim" anlamına gelmektedir.

Samsun ilk adım ismi nereden gelir?

19 Mayıs bir başlangıçtır; fikir ve karar sahibi Atatürk'ün hedefine varan yolda ilk adımdır. İşte böyle tarihi bir adımın atıldığı bir bölgedir İLKADIM ve adını Türk tarihinin kaderini değiştiren bu adımdan alır.

Samsun Atakum Neyi Meşhur?

Atakum'un en bilinen cazibe merkezi, şüphesiz ki 20 kilometrelik sahil şeridi. Uzun kumsalları, tertemiz denizi ve güneşin altında geçireceğiniz keyifli saatler, burayı tercih etmenizin bir başka sebebi. Sahilde yürüyüş yapabilir, deniz kenarındaki restoranlarda lezzetli yerel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Samsun Çarşamba Neyi Meşhur?

Mısır pastası, mısır çorbası, keşkek, karalahana çorbası ve sarması, kaz tiridi, yörenin en ünlü yemekleridir. Buğday unundan yapılan "Çarşamba pidesi" de son derece lezzetli, mutlaka denemelisiniz. Büyük şehirlerde Samsun ve Bafra pidesi olarak tanınan kapalı pidenin hası Çarşamba'da yapılır aslında.

Samsun ismini nasıl aldı?

İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemiştir.

Muhtarı kim yönetiyor?

Köyler ise muhtar ve muhtarlık yönetimi tarafından yönetilir. Muhtarlar, köy halkı tarafından seçilir ve köyün idari işlerinden sorumludur.

Kaç tane mahalle muhtarı var?

Türkiye'de yaklaşık olarak 53 bin adet muhtar bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ın talimatı ile 2005 yılında Muhtarlar Hizmet Birimi kurulmuştur.

Samsun soyu nereden gelir?

Osmanlı döneminde önce Kafkas göçleri ile başlayan bu göç ve iskan süreci Balkan göçleri ve mübadele ile devam etti. Samsun bu süreçte sadece dış göçlere değil aynı zamanda iç göçlere de sahne oldu. I. Dünya Savaşı yıllarında Rus işgaline uğramış yerlerden kaçan pek çok göçmene Samsun yıllarca ev sahipliği yaptı.

Amisos adı nereden gelir?

1182-M.Ö. 676) Kimmer'ler (M.Ö. 676), Lidyalılar (M.Ö. 1200-547 bugün Kara Samsun adıyla isimlendirilen yere ENETE adında bir site kurdular) Miletliler (İyonya) (M.Ö.2000- M.Ö.400) Egeden Karadeniz yoluyla ENETE `ye yerleşerek "Amisus" veya "Amisos" ismini verdiler.

Amisos un anlamı nedir?

Greklerden önce “Enete/Eneti” olarak adlandırıldığı öne sürülen Amisos'un, henüz Grekçe'de de bir karşılığı ve anlamı bulunamamıştır. Buna karşılık Amisos adının Luvicede “Ana Tanrıça Yerleşimi/Kenti” anlamına gelen “Amissa” kelimesinden türemiş olduğu da ifade edilmiştir.

Samsun gerçek adı ne?

Gerek Samsun gerekse Sampson kelimelerinin Amisos'tan tahvil edildiği şüphesizdir. Osmanlı dönemi kaynaklarında ise yazılış farkları olsa bile Samsun kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Ancak bu dönemde şehrin adı Samsun olarak anılmakla birlikte, sancak adı olarak "Canik" adı kullanılmıştır.

Neden Kara Samsun nedir?

Yangını surların dışından seyreden Türkler, haftalarca tüten kara dumanlardan dolayı şehre “Kara Samsun” adını yakıştırmışlardır. Bu isim, günümüzde hala halk arasında kullanılmaktadır.

Gavur Samsun neresi?

1.Amisos (Kara Samsun/Gâvur Samsun)

Antik Amisos kenti bugün Samsun şehir merkezinin hemen batısında yer alan Toramantepe-Baruthane-Kalkanca mevkiini içine alan, ortası çökük kenarları yüksek bir sahada kurulmuştur (Şekil 1 ve Foto 1).

Samsun ne ile tanınır?

Meşhur Samsun pideleri, nokul tatlısı, fasulye turşusu, Samsun simidi, çeşitli reçel ve marmelatları arasından istediğinizi seçerek yanınıza alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Samsun'da bulabileceğiniz doğal ürünler de vardır.

Samsun hangi meyvesi meşhur?

Sebze ürünlerinde olduğu gibi meyve üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun fındık (116 bin 795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye'de 2'nci sırada yer alıyor. 444 ton muşmula üretimi ile 3'üncü sırada yer alan Samsun, kivi üretiminde (9611 ton) 4'üncü, böğürtlen üretiminde (64 ton) 5'inci ve dut üretiminde (2124 …

Samsun neyi meşhur tatlı?

İşte Samsun'un yöresel tatlıları:

Atom Tatlısı Bafra Nokul Tatlısı Kıvratma Tatlısı Bafra Dondurması

Çarşamba ilçesinin adı neden Çarşamba?

İlk defa 1370 yılında Sarıcalı Mahallesi ve Kuş Doğanlı köylerinin bulunduğu mevkide büyük bir panayır kurulmuş, Çarşamba günü olması nedeni ile bu panayıra Çarşamba Panayırı denilmiştir. Bu pazaryeri sonradan değişmiş ve adı tüm ovaya verilmiş olup, 600 yıldan beri tüm ovanın adı olarak anılmıştır.

Samsun neyi ile ünlü?

Ülkemizin bu güzel şehrinin mutfağından yöresel lezzetler işte şu şekilde: Haluçka, Bafra Pidesi, Baklalı Sarma, Terme Pidesi, Kaz Tiridi, Fasulye Turşu Kavurması, Büryan, Kağıtta Hamsi, Mantarlı Pilav, Yazı Pancarı Yemeği, Böbrek Kavurma, Mısırlı Fasulye Çorbası, Ispanak Çorbası, Karmaç, Katıklı Ekmek.