Temelde il ve ilçeler olmak üzere, bölgesel konuları ele alan yerel basın, bilgilendirme görevini öncelikli olarak yerine getiren kitle iletişim araçlarıdır. Yerel basın, aynı zamanda demokratik süreçlerin ilk basamağı olan yerel yönetimlerin de- netlenmesinde öncü sorumluluğa sahiptir.
Yerel
Yerel gazete ne demek?
Yerel gazeteler, gazetelerin toplumsal, kültürel ve katılımcı demokrasiye ilişkin bilinen işlevle- rini yerel ve bölgesel anlamda gerçekleştirmek açısından önemli kitle iletişim araçlarıdır.
Basın önemi nedir?
Basın, milletin genel sesidir. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete gereksindiği fikrî gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan ortak doğrultuda yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir okul, bir rehberdir.
Ulusal basın ne demek?
Ulusal gazeteler ülke genelinde dağıtımı yapı- lan ve faaliyet alanları itibariyle, “Dünyanın ve ülkenin her tarafından, her türlü haberlere say- falarında yer veren ve çok geniş bir okur kitle- sine dağıtım yapılacak şekilde yayın yapan gazeteler (Bodur 1997: 29)” olarak tanımlan- maktadır.
Resmi Gazetenin önceki adı nedir?
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Kaç tane gazete var?
Gazete ve dergi sayısı 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 6 azalarak 4 bin 460 oldu. Bu yayınların yüzde 54'ünü dergiler oluşturdu. Gazete sayısı 2 bin 71 olurken bunların sadece 145'i ulusal çapta yayın yapıyor.
Günlük basın nedir?
Günlük dilde basın, sadece belirli zaman aralıklarıyla yayımlanan gazete ve dergi gibi basılmış eserleri ifade etmekte kullanılmaktadır. Basın kavramının bu şekilde kullanımı, bu kavramın dar anlamını yansıtmaktadır[1].
Basın dili nedir?
Basın dili ise belli bir hedef kitlenin her gün okuyacağı yazıların ifade vasıtasıdır.
Basının amacı nedir?
Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içerir.
Basın tanımı nedir?
Dar anlamıyla basın, sadece gazete ve dergileri kapsamaktayken geniş anlamda basının belirli zamanlarda basılıp, her çeşit haber ve fikirleri topluma ulaştıran tüm yayın ürünleridir. Genellikle günlük basın ürünlerine gazete, haftalık, on beş günlük ve aylık basın ürünlerine de dergi denilmektedir.
Basın ne zaman ortaya çıktı?
“Sarı basın” olarak da tanımlanan “popüler basın” ise 19. yüzyılda kapitalizmin gelişmesine bağlı olarak basında reklam ve ilânların yaygınlaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Türkiye'de ise basının gelişimi, Osmanlı döneminde başlamıştır. Basının ortaya çıkışında toplumsal, siyasal ve ekonomik koşullar etkili olmuştur.
Bölgesel Basın nedir?
1.1.
5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 2. Maddesinde yerel basın “tek bir yerleşim biriminde yayımlanan süreli yayınlar ile haftada bir veya daha uzun aralıklarla yayınlanan yaygın ve bölgesel yayınlar”(Basın Kanunu, 2004) olarak tanımlanmıştır.
Atatürk’ün çıkardığı gazetenin adı nedir?
Minber, 1 Kasım 1918 ile 21 Aralık 1918 tarihleri arasında İstanbul'da yayımlanan günlük siyasi gazete. 17 Kasım 1918 tarihli Minber gazetesinin ilk sayfası. Sol sütunda Mustafa Kemal ile yayımlanan mülakat metni ve fotoğraf görülüyor. Toplam 51 sayı çıkarmıştır.
Ceride i resmiye kim kurdu?
Cerîde-i Havâdis, Türk basın tarihinin yarı resmî olan ilk Türkçe gazetesi. Gazetenin ilk sayısı. Cerîde-i Havâdis, Osmanlı'da İlk yarı resmi gazete olarak İngiliz misyonundan William Churchill tarafından 1840'ta çıkartılmıştır.
Ceride i resmiye ne demek?
“Takvim-i Vekayi” adıyla yayınlanan ilk resmi gazete, II. Mahmud döneminde 1831 yılında çıkarılmış olup 7 Şubat 1921 yılında “Ceride-i Resmiye” adıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk resmi gazetesi olacaktır.
Tirajı yüksek ne demek?
Gazete ve dergi gibi iletişim araçlarında ise bu kelime terim anlamında kullanılır. Bir gazetenin günlük baskı adedi tiraj olarak nitelendirilir. Satış oranları ortalamanın üstünde olan gazete ve dergiler içinse ''tirajı yüksek'' ifadesi kullanılır.
Ilk gazete kim?
Johann Carolus'un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekâyi-i Mısriyye'dir.
A gazete kimin?
Mustafa Kartoğlu yönetiminde, TürkMedya tarafından çıkarılmakta olan günlük gazetedir.