1 enflasyon Nedir?

Enflasyonun Tanımı Nedir? Enflasyon, bir ekonominin genel mal ve hizmet fiyatlarının sürekli ve istikrarlı bir şekilde artış gösterdiği ekonomik olgudur. Bu artış, genellikle belirli bir dönemdeki fiyat seviyelerinin önceki döneme göre yükselmesi olarak ifade edilir.

Enflasyonu
7

8 enflasyon Nedir?

Yüksek enflasyon: Enflasyon oranı genellikle %8-15 aralığında olduğunda yüksek enflasyon olduğu varsayılır. Bu yüksek oranlar ülke ekonomilerini oldukça olumsuz etkiler ve ilerisi için büyük risk anlamı taşır. Toplumun alım gücünü de büyük oranda düşürür. Ayrıca para birimi hızla değer kaybeder.

Çekirdek enflasyon ne demek?

Gıda ve enerji gibi kontrol dışı olarak değerlendirilen ve genelde dışsallık etkisiyle volatil bir görünüm sergileyen kalemlerin dışarıda bırakıldığı göstergeye 'çekirdek enflasyon' adı verilir. Çekirdek Enflasyon Nedir?

%100 enflasyon ne demek?

Yılın ilk altı ayında gerçekleşen enflasyonu biliyoruz. Yüzde 35. Enflasyonun yüzde 100'e vurması, ikinci altı ayda fiyatların yüzde 48 artması demek.

Shrinkflasyon ne demek?

Skimpflasyonun, üreticinin ürünün kalitesini düşürmesi, shrinkflasyonun ise ürünün gramajının düşürülmesi olarak açıklayan Eğilmez, özellikle gıda ürünlerinde yaşanan bu durumun nihai tüketici için büyük bir sorun teşkil ettiğini aktardı.

Kronik enflasyon ne demek?

Kronik (müzmin) enflasyon: Moneter karakterli olabilir veya olmayabilir. Bu tip enflasyonun özelliği, hızının düşük fakat süresinin uzun olmasıdır. Belirsiz enflasyon veya sürünen enflasyon: Özelliği fiyat yükselişlerinin yavaş bir tempo izlemesidir.

Skimflasyon nedir?

Gizli Fiyat Artışları: Skimflasyon, fiyat artışlarını doğrudan rakamlarda görmemizi zorlaştıran bir tür gizli enflasyon olarak kabul edilebilir. Ürünlerin fiyatları değişmeden önce, boyutlarında veya içeriklerinde yapılan azaltmalar nedeniyle tüketici gerçekte daha az ürün alır.

Greedflasyon ne demek?

Greedflasyon ise biraz daha farklı. Aç gözlü demek.

TEFE oranı ne demek?

TEFE Nedir? TEFE, yani Toptan Eşya Fiyat Endeksi, ekonomik analizlerde sıkça başvurulan önemli bir göstergedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanan bu endeks, yurt içinde üretilen mal gruplarının üreticiden toptancıya ulaşana kadar geçirdiği fiyat değişimlerini izler.

C endeksi ne demek?

C Endeksi; TÜFE endeksinden enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın çıkarıldıktan sonra kalan mal ve hizmetlerin fiyatlarının oluşturduğu bir endekstir. Bu endeksle hesaplanan enflasyona çekirdek enflasyon deniyor.

ENAG ne demek?

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Türkiye'de bu amaçla, sadece günlük değil, saatlik ve hatta önümüzdeki dönemlerde dinamik seyreden zamansız bir fiyat endeksi elde etmek için yola çıkmıştır.

Stagflasyon krizi nedir?

Stagflasyon tanımı, ekonomi biliminde stagnasyon (durgunluk) ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Para piyasalarında endişe verici olarak ifade edilen stagflasyon, hem enflasyonun hem de durgunluğun yaşandığı özel bir durumdur.

Stagflasyon ne demek?

Stagflasyon, stagnasyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir.

Greedflation nedir?

Greedflation” terimi ise, şirketlerin enflasyonist ortamdan yararlanarak üretim maliyetlerinin fiyat artışlarını haklı gösterecek seviyede artmadığı bir durumda kar marjlarını artırmak için uyguladıkları fiyat artışını ifade ediyor.

Dörtnala enflasyon ne demek?

Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerini yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.

Enflasyon sıfır olursa ne olur?

Sıfır enflasyon, fiyat seviyelerinde düşüş anlamına gelen deflasyon tehlikesini beraberinde getirebilir ve ekonomik sorunlara neden olabilir.

Sinsi enflasyon ne demek?

SİNSİ ENFLÂSYONda, fiyat yükselişi yavaştır ve nisbeten az göze çarpar. Harcamalar fazlasının genel denge üzerindeki hafif dereceli baskısı, mutedil maliyet artışları ve gelir dağılımında büyük kütle yararına meydana gelen değişiklikler SİNSİ ENFLASYON nedenleri arasındadır.

Slumpflasyon ne demek?

Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.

Ekonomiklik ne demek?

Ekonomiklik, üretimden elde edilen gelirler ile üretim sırasında yapılan maliyet giderleri arasındaki oran olarak tanımlanabilir. Verimlilik fiziki miktarların birbirine oranı iken ekonomiklik, değerlerin birbirine oranıdır.

TÜFE açılımı nedir?

Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür.

2023 TEFE ne kadar?

TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre %55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,36 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,26 olarak gerçekleşti.

ÜFE nin açılımı nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ülke ekonomisinde üretimi yapılan mal ve hizmetlerin üretici düzeyinde oluşan fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak değişimleri ölçen bir fiyat endeksidir.

Endeks neye göre yükselir?

İçsel faktörleri; ülkenin sahip olduğu ekonomik veriler, işsizlik rakamları, faiz oranları, jeopolitik konumu ve riskleri gibi faktörler oluşturmaktadır. Ülke ekonomisine ait önemli verileri içeren bu faktörler, borsa endeksleri üzerinde büyük etkiye sahiptir.

CPI değeri nedir?

Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimleri ölçen endekstir. TÜFE hesaplanırken ilk olarak, ülkenin genelini temsil eden bir örnek kitlenin bir yıl içinde mal ve hizmetlere yaptığı harcamalar derlenmektedir.

Endeks değeri nasıl hesaplanır?

BIST 100 hesaplama işleminde endekse dâhil edilen paylar, zaman ve piyasa değeri gibi etkenlerle beraber değerlendirilir. Bu borsa endeks hesaplamasında Et= Σ (Fit x Hit x Nit) / Bt formülü kullanılır.